Υπεύθυνη εκπαίδευσης
Δρ. Αναστασία Μπενέκα
Καθηγήτρια Φυσικής Αποκατάστασης
Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

H Δρ. Αναστασία Μπενέκα είναι Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας στο γνωστικό αντικείμενο «Φυσική Αποκατάσταση» στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ελλάδα και διδάσκει παράλληλα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια, στο Τμήμα Επιστημών Ζωής της Σχολής Επιστημών. Έχει ακαδημαϊκό και διδακτικό έργο στο πανεπιστήμιο για 27 χρόνια σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών. Ως ερευνήτρια στο Εργαστήριο Φυσικής Αγωγής και Άθλησης, Κατεύθυνση Θεραπευτικής Άσκησης και Αποκατάστασης έχει εμβαθύνει περισσότερο στο σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων άσκησης σε ασθενείς με χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα καθώς και σε τραυματίες αθλητές.

Συγκεκριμένα, από το 2014, έχει αναπτύξει και συντονίσει εκπαιδευτικά προγράμματα Erasmus+ επιχορηγούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό το σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων άσκησης για την πρόληψη και διαχείριση μυοσκελετικών προβλημάτων σε όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερα την προαγωγή υγείας στον εργασιακό χώρο. Ανέπτυξε και συντόνισε το πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο “Therapeutic Exercise at Workspace” με τη συμμετοχή 6 πανεπιστημιακών-ερευνητικών ιδρυμάτων από 5 Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Κύπρο και Ελλάδα) που αξιολογήθηκε ως Best Practice από την Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής επιτροπής για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό.

Η κ. Μπενέκα είναι επίσης Επιστημονικά Υπεύθυνη και διδάσκουσα του προγράμματος ΚΕΔΙΒΙΜ (Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης) του ΔΠΘ με τίτλο «PILATES Πρωτόκολλα Άσκησης για την προαγωγή της υγείας του μυoσκελετικού συστήματος» που αποτελεί το πρώτο πρόγραμμα επιμόρφωσης γυμναστών που ιδρύθηκε στην Ελλάδα με τέτοιο περιεχόμενο (https://rehlab.phyed.duth.gr/?page_id=6806). Επίσης διδάσκει σε αντίστοιχο πρόγραμμα ΚΕΔΙΒΙΜ επιμόρφωσης γυμναστών με θέμα «Εκπαίδευση Των Ειδικών Στο Σχεδιασμό & Την Επίβλεψη Προγραμμάτων Άσκησης Για Πρόληψη Και Λειτουργική Διαχείριση Μυοσκελετικών Προβλημάτων Στο Σχολικό Περιβάλλον, Στο Γυμναστήριο Και Σε Χώρους Αναψυχής» τις ενότητες σχετικές με το χρόνιο πόνο στον αυχένα, τη μέση και τους ώμους.

Τα προγράμματα εκπαίδευσης που εφαρμόζει στον εργασιακό χώρο ως Corporate Exercise Expert αποτελούν σημείο αναφοράς του ετήσιου απολογισμού κάθε εταιρίας, αφού το περιεχόμενό τους είναι συμβατό με την προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs GOAL3, ensure healthy lives and promote wellbeing for all Sustainable Development Goals, United Nations Development).

Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και παρουσιάσει προγράμματα εκπαίδευσης με αντικείμενο την άσκηση στον εργασιακό χώρο με σκοπό την προαγωγή της μυοσκελετικής υγείας σε παραπάνω από 20 εταιρίες και οργανισμούς από το 2014 έως σήμερα.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

  • Imerys, Hellas
  • HERACLES Group, member of LafargeHolcim
  • CSR Hellas, 2019
  • Alba Business School